جاذبههای توریستی شهر تهران
تِهْران بزرگترین شهر و پایتخت ایران ، مرکز استان تهران و شهرستان تهران است. جمعیّت شهر تهران طبق سرشماری سال (۱۳۹۵) بالغ بر ۸٬۶۹۳٬۷۰۶ نفر و مساحت ۵۷۴ کیلومتر مربّع است. تهران بیست و پنجمین شهر پرجمعیّت جهان بهشمار میآید.
در جنوب دامنهٔ رشتهکوه البرز در ۱۱۲ کیلومتری جنوب دریای خزر واقع شدهاست. این شهر دارای ۳۷۴ محله ، یک شبکهٔ متراکم بزرگراهی و ۷ خط فعال مترو و ۸ خط در حال ساخت مترو است که در سال ۱۳۹۴ ، ۷۱۷ میلیون مسافر را جابهجا کردهاند.
پیشینه شکوفائی تهران به سال ۱۷۸۸م هنگامی که آغا محمد خان قاجار آن را به پایتختی برگزید ، بازمیگردد. سپس در روزگار رضا شاه پهلوی با شتاب بیشتری گسترش یافت و مردم بسیاری از استانها پیرامونش را جذب نمود. از دهه ۱۹۶۰م ، مرکز جذب مهاجران زیادی از سراسر ایران بودهاست. ساکنان اصلی تهران ، گروههای فارسیزبان بودند اما اکنون مردم از اقوام مختلفی در این شهر زندگی میکنند. در تهران مردم به زبان فارسی با هم گفتگو میکنند. بیشتر مردم در این شهر ، زبان فارسی با لهجه تهرانی دارند. دیگر گروهها ساکن تهران عبارتند از کرد ، آذربایجانی ، گیلک ، مازندرانی ، ارمنی ، عرب و لر. تراکم جمعیت در تهران بین دههزار و هفتصد تا بیش از یازده هزار فرد در هر کیلومتر مربع برآورد میشود که بنابر آمار بیستمین شهر پرتراکم جهان است.
همانطور که گفته شد تهران یکی از مهمترین مراکز گردشگری ایران به حساب میآید و این شهر دارای مجموعهای از جاذبههای گردشگری است که شامل کاخها و موزههایش میشود. میدان و برج آزادی ، برج میلاد ، پل طبیعت و دریاچه چیتگر نیز از جاذبههای گردشگری مهم شهر تهران میباشند. تهران در سال ۲۰۰۹ میلادی میزبان ۶۴۶ هزار گردشگر خارجی بود و در سال ۲۰۱۲ این آمار به ۱/۱۱ میلیون تن تغییر یافت. افزایش پیوستهٔ ورود گردشگران خارجی به این شهر باعث شد آمار این گردشگران در سال ۲۰۱۵ به ۱/۵۱ میلیون تن برسد. عراقیها بیشترین درصد مسافران خارجی تهران را از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ تشکیل میدادند. حدود ۳۰۵ هزار عراقی در سال ۲۰۱۲ ، در تهران اقامت شبانه داشتند که این میزان در سال ۲۰۱۶ به ۴۸۷ هزار تن رسید. پس از عراقیها ، آذربایجانیها دومین گروه مسافران مهم وارد شده به تهران بودهاند.
در سال ۲۰۱۲ ، ۱۹۶ هزار گردشگر آذربایجانی به تهران سفر کردند و این میزان در سال ۲۰۱۶ به ۳۲۰ هزار نفر رسید. افغانستان نیز در سال ۲۰۱۶ با فرستادن ۱۵۶ هزار گردشگر با اقامت شبانه به تهران ، در ردهٔ سوم مبادی برتر تهران قرار گرفته بود که پس از آن ترکیه و ترکمنستان قرار داشتند. در سال ۲۰۱۶ ، حدود ۱۴۳ هزار تن از شهروندان ترکیه و ۷۵ هزار تن از شهروندان ترکمنستان به تهران سفر کردند و دارای اقامت شبانه در این شهر بودند.
تهران با جذب ۱/۶۴ میلیون گردشگر در سال ۲۰۱۶ میلادی یکی از مهمترین شهرهای خاورمیانه در زمینهٔ گردشگری بودهاست. همچنین تهران پس از شهرهای دبی ، ژوهانسبورگ ، ریاض و ابوظبی در رتبهٔ پنجم از دیدگاه شمار ورود گردشگران خارجی در سال ۲۰۱۶ در مناطق آفریقا و خاورمیانه قرار داشت و گردشگران خارجی تهران در این سال نیم میلیارد دلار هزینهکرد داشتهاند.